Welkom

Ik ben gefascineerd door ontwikkeling. Vooral wat van nature ontstaat, boeit me. Het eerste boekje – het begin van de uitgeverij – is ook zo begonnen.

Aanleiding was een wandeling op het Ellersinghuizerveld, een natuurherstelgebied in Oost-Groningen. Qua grootte niet meer dan een postzegel, maar wel heel bijzonder. Fotografe Maj-Britt Smits zag dat als geen ander. Ze volgde alles op de voet en legde allerlei beeldimpressies vast. Ik bekeek de foto’s en vroeg of het haar leuk leek om samen een website over het gebied te maken. ‘Ja!’ Dat deden we en na een jaar hadden we zoveel materiaal verzameld dat we eigenlijk al op weg waren naar een boekje. Dat kwam kort daarna. Het werd heel goed ontvangen, niet alleen door organisaties die bij de ontwikkeling betrokken waren; vooral ook door lokale bewoners. Mooiste reactie: ‘Ik kijk nu met andere ogen, als ik er langsloop of -fiets. Ik zie opeens méér.’

Het boekje werd ook opgemerkt door vogelinventarisator Herman Feenstra die al jaren met een plan voor een ‘echt boek’ over ‘zijn’ Fochteloërveen rondliep. We raakten in gesprek, Herman liet me het gebied zien en ik werd meteen gegrepen. Zowel door het gebied als door de enorme bevlogenheid van die vreemde vogelaar. Zes later rolde het boek van de pers. Best een dik boek, inhoudelijk heel serieus en qua toon positief-kritisch. Soms moet dat.

Tussendoor in 2011 twee onderwijsboekjes en nu, in 2018 opnieuw een boekje met natuur als vertrekpunt. Titel: Ongevouwen kraanvogels. Gemaakt voor eigen plezier en gedrukt voor iedereen die wat met kraanvogels heeft, of met haiku’s. Allebei? Kan ook.

Het voornemen is om vanaf nu elk jaar een kleine uitgave te publiceren. Of dat lukt, weet ik niet. Soms leidt je natuur je een andere kant op.

Met vriendelijke groet, Harke Kuipers